Äktenskapsskillnad

FRÅGA
När en av parterna vid en skilsmässa begärt betänketid och tiden har börjat löpa kan den parten då ångra sig och ändra så att skilsmässan genomförs direkt innan 6månader har gått?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

Enligt Äktenskapsbalken 5 kap. 1§ framgår att om makarna är ense att äktenskapet ska upplösas, har de rätt till äktenskapsskillnad. Detta innebär att vid samförstånd behövs inte betänketid.

Vid det fall att makarna begär det eller någon av dem har ett barn som är under 16 år och står under makens vårdnad, ska även betänketid fortlöpa. Samma gäller om någon av makarna begär det, Äktenskapsbalken 5 kap. 2§.

Vid det fall att ni senare är överens, och att ni inte har barn under 16 år, kan ni under samförstånd skilja er utan betänketiden enligt Äktenskapsbalken 5 kap. 1§, då förutsättningarna för direkt äktenskapsskillnad föreligger, om du samtycker!

Hoppas att svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1266)
2021-09-14 Hur upprättas ett äktenskapsförord? Hur gör man egendom till enskild egendom?
2021-09-09 Gäller fortfarande äktenskapsförordet?
2021-09-03 Vem äger vad makar emellan?
2021-08-31 Eget ansvar över skulder under äktenskap

Alla besvarade frågor (95746)