Äktenskapsförords giltighet

FRÅGA
Hej, min dotter och hennes man lämnade in ansökan om skilsmässa för ett år sedan, gjorde bodelning och flyttade isär. Nu har de ångrat sig och flyttat ihop igen. Ansökan om skilsmässan fullföljdes aldrig. Sedan tidigare har de ett äktenskapsförord, som reglerar vad som är enskild egendom. De finns ingen tvist om äktenskapsförordet. Behöver de förnya äktenskapsförordet eller gäller det som tidigare?
SVAR

Hej! Tack för din fråga och för att du vänder dig till Lawline.

För att ett äktenskapsord ska upphävas krävs enligt äktenskapsbalken 7 kap 3 § att ett nytt äktenskapsförord upprättas och registreras. Eftersom din dotter och hennes man inte tycks ha upprättat något nytt äktenskapsförord och då det heller inte råder någon tvist om innehållet gäller det tidigare äktenskapsförordet. Skulle de vilja förnya äktenskapsförordet måste det ske en registrering hos Skatteverket.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1266)
2021-09-14 Hur upprättas ett äktenskapsförord? Hur gör man egendom till enskild egendom?
2021-09-09 Gäller fortfarande äktenskapsförordet?
2021-09-03 Vem äger vad makar emellan?
2021-08-31 Eget ansvar över skulder under äktenskap

Alla besvarade frågor (95758)