Äktenskapsförord om framtida egendom
Hej!
Jag och min man är gifta men vi har skrivit äktenskapsförord om våra tillgångar som vi har och tillgångar som vi kommer att skaffa mer. Nu säljer jag mitt hus och har köpt en ny lägenhet. Undrar om vi måste skriva ett nytt äktenskapsförord. Vad händer om vi använda den gamla?
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Äktenskapsförord
Regler om äktenskapsförord finns i äktenskapsbalken (ÄktB). Utgångspunkten är att en makes egendom är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom. (7 kap. 1 § ÄktB) Genom äktenskapsförord kan makarna själva göra viss egendom till enskild egendom. (7 kap. 2 § p. 1 ÄktB) Egendom som enligt ett äktenskapsförord är ena makens enskilda egendom ingår inte i en eventuell bodelning, eftersom det inte utgör giftorättsgods. (7 kap. 1 §, 9 kap. 1 § och 10 kap. 1 § ÄktB)
Ett äktenskapsförord ska upprättas skriftligen. Vidare ska det ska undertecknas av båda makarna och registreras hos Skatteverket. Ett äktenskapsförord är giltigt från och med den dag den ges in till Skatteverket. (7 kap. 3 § ÄktB)
Det är möjligt att formulera ett äktenskapsförord baserat på framtida egendom. Det är viktigt att specificera vilken framtida egendom som i så fall kommer att omfattas av förordet och således vara mycket tydlig i utformandet. Detta för att undvika att det i framtiden uppstår en eventuell tvist gällande hur detta ska tolkas.
Om du upplever att äktenskapsförordet inte är tillräckligt tydligt avseende vilken framtida egendom som omfattas av äktenskapsförordet, är mitt råd att upprätta ett nytt sådant enligt de formkrav i enighet med 7 kap. 3 § ÄktB, som ovan har beskrivits.
Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?
Då kan du vända dig till vår telefonrådgivning eller boka tid med en jurist
- Boka tid med en jurist för 1699 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.
- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.
Vänligen,