Äktenskapsförord

FRÅGA
Om man skriver ett Äktenskapsförord som nedan, är det då nödvändigt att också bifoga en förteckning över egendomen.?"All egendom som vi för med oss i äktenskapet, samt framtida avkastning av den, ska vara enskild som den andra maken inte ska ha giftorätt i. "Tack för svar!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Genom ett äktenskapsförord kan makar bestämma att egendom, och avkastning från sådan egendom ska tillhöra personerna som enskild egendom. Äktenskapsförord ska vara skriftliga och undertecknas av båda makarna. Äktenskapsförordet ska vidare registreras hos Skatteverket. Detta framgår av Äktenskapsbalken 7 kap. 3§.

Då man skriver ett äktenskapsförord är det viktigt att dokumentet är tydligt utformat, samt att det framgår vad för egendom som åsyftas. Egendomen ska identifieras på ett tydligt vis. En bilaga med förteckning över vad som åsyftas är inte nödvändigt om denna definieras i äktenskapsförordet. Däremot att ha en sådan bilaga är givetvis bra för framtida eventuella tvister.

För vidare hjälp att upprätta sådant äktenskapsförord och testamente, hänvisar jag dig till Lawlines juridiska byrå, som ni antingen finner under fliken "Boka tid med jurist", eller att ni skickar ett mail till info@lawline.se.

Hoppas att svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig dag.

Marcus Anstrin
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1281)
2021-11-20 Verkan av äktenskapsförord
2021-11-12 Änkling eller ogift
2021-11-11 Hur säkrar man egendom från bodelning?
2021-11-06 Särkullbarn, arvsrätt och äktenskapsförord

Alla besvarade frågor (97404)