Ägarbyte av katt

2017-03-13 i Gåva
FRÅGA
hej. för nån vecka sen fick jag 2 katter en på 1 år den andra 3 år, som förra ägaren gav bort till mig. vi har inte hunnit gjort ägarbyte ännu men vi ska inom kort. nu kräver den förra ägaren att den vill ha tillbaka katterna omgående pga ånger. får man göra så?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Djur räknas i juridiken så som sak, och därmed är gåvolagen applicerbar i frågan. Gåvolagen 1 § stadgar att en gåva fullbordas vid sitt genomförande. Enligt sakrättsliga regler skyddas äganderätten genom tradition, dvs när egendomen har flyttats från den förra ägaren till dig. Därför bör katterna redan räknas som dina.

Jag förstår inte riktigt hur du menar med ägarbyte - det verkar ni ju redan ha gjort. Jag rekommenderar dig att vända dig till en av våra jurister för att gå igenom situationen mer noggrant. Detta gör du på www.lawline.se/boka.

Lycka till!

Alexandra Teorell
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (726)
2021-07-21 Kan man återkalla en gåva (fastighet)
2021-07-18 Hur kan man komma i kontakt med Lawlines juristbyrå?
2021-07-12 Jag vill överlåta min andel i bostadsrätt genom gåva, hur gör jag?
2021-07-12 Vilka formkrav finns för samboavtal och gåvobrev av fastighet?

Alla besvarade frågor (94271)