Äga bostadsrätt samtidigt som hyreskontrakt?

2020-07-27 i Hyresrätt
FRÅGA
Jag äger tillsammans med min sambo en bostadsrätt. Vilken vi har delat lån på.Vi funderar på att flytta isär och bli särbo för ett tag pga relationsproblem och kanske därigenom hitta tillbaka till varandra. Vi vill inte sälja bostadsrätten. Min partner kan bo kvar. Gemensamma lånet kan kvarstå.Jag tar en hyresrätt. Har läst på bostad Stockholm att det inte går att teckna hyresavtal om man äger en bostadsrätt, stämmer det?Kan man komma runt detta, om särskilda skäl finns, som barn med i bilden. Så att barnet har möjlighet att bo kvar i bostadsrätten.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Rent juridiskt finns det inget som säger att man inte kan äga en bostadsrätt samtidigt som man har ett hyreskontrakt. Det är upp till hyresvärden vilka villkor som ställs för att en hyresgäst ska godkännas. Anledningen till sådana krav som att man inte kan teckna hyresavtal samtidigt som man äger en bostadsrätt brukar handla om bostadssituationen i den aktuella kommunen och att man vill att de som hyr ska ha bostaden som sitt permanenta boende.

Eftersom tanken är att du ska bo i hyresrätten samt har en bra förklaring till varför du vill behålla bostadsrätten råder jag dig till att kontakta hyresvärden och se om det finns möjlighet att kringgå det uppställda kravet, då syftet ändå är att du själv kommer att bo där. Nekas detta kan du vända dig till hyresgästföreningen alternativt hyresnämnden.

Hoppas du är nöjd med ditt svar! Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen vid fler frågor.

Med vänlig hälsning,

Elin Giding
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1797)
2020-11-21 Rätt till nedsättning av hyran eller skadestånd på grund av renovering kring hyreslokal
2020-11-19 Kan en son ta över sin mammas hyresrätt?
2020-11-19 Regler kring byte av hyresrätt
2020-11-17 Har jag rätt till hyresnedsättning p.g.a. renovering hos grannen?

Alla besvarade frågor (86386)