Lawline svarar
Hej
Giltigheten av överlåtelseförbudet
Huvudregeln vid gåva av lös egendom är att om ni tagit emot gåvan med överlåtelseförbudet så är ni också bundna av det. Om sommarstugan utgör fast egendom (vilken den gör om marken som sommarstugan står på också ingår) är jordabalkens (JB) regler tillämpbara. Enligt 4 kapitlets 3 och 29 §§ är ett krav för överlåtelseförbudets giltighet att det är intaget i gåvohandlingarna. Som jag förstått förutsättningarna är detta precis vad som skett.
Det finns en möjlighet att sätta föreskrifter i gåvobrev åt sidan med stöd av 36 § avtalslagen om föreskriften inskränker gåvotagarens handlingsfrihet i allt för hög utsträckning. Om detta är möjligt i ert fall kan jag inte svara på, men sannolikt är utrymmet för detta begränsat. Huvudregeln är som sagt att om ni tagit emot gåvan med överlåtelseförbudet så är ni också bundna att det.
Vad händer om ni säljer huset ändå?
Om överlåtelseförbudet är utformad som ett villkor för gåvans bestående innebär det att er far kan återta sommarstugan om ni bryter mot villkoret. Har sommarstugan redan sålts kan ni istället tvingas att betala en summa motsvarande sommarstugans värde till er far. För fast egendom framgår detta av 4 kapitlet 30 § JB. Om inte överlåtelseförbudet sanktionerats genom att det gjorts till ett villkor för gåvans bestående kan ni istället bli skadeståndsskyldiga gentemot er far. Detta är emellertid en ineffektiv sanktion eftersom det då faller på er far att påvisa vilken skada (ex. utgifter) han drabbats av genom att ni inte respekterat överlåtelseförbudet.
Sammanfattningsvis är det inte möjligt för mig att fullt ut bedöma era möjligheter att sätta överlåtelseförbudet åt sidan eller effekterna för er av att inte följa det, men i värsta fall kan det innebära att gåvan återgår eller att ni tvingas utge värdet av sommarstugan till er far.
Med vänliga hälsningar,