Lawline svarar
Hej,
Det är 12 kap. Jordabalken (Hyreslagen) se https://lagen.nu/1970:994 som reglerar hyresförhållanden. Det finns inget krav på att ett hyresavtal ska vara i viss form, det kan alltså vara såväl skriftligt som muntligt. Om avtalet inte reglerar något, tex uppsägningstiden, faller man tillbaka på reglerna i 12 kap. JB.
Även om något har reglerats i hyresavtalet är 12 kap. JB tvingande till hyresgästens förmån enl. 12:1§ 5 stycket JB vilket betyder att hyresgästen alltid kan åberopa reglerna i hyreslagen om denne anser dem vara förmånligare än avtalet.
Enl. 12:3§ JB kan ett hyresavtal vara på obestämd eller bestämd tid. Vilken uppsägningstid som gäller beror på vilken typ av hyresavtal man har.
Avtal som gäller på obestämd tid kallas även för tillsvidareavtal. Det rör sig då om ett avtal som löper från en viss tidpunkt och tills vidare utan någon i förväg bestämd slutdag. Avtal som gäller på obestämd tid kan sägas upp att gälla tidigast vid det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från uppsägningen ifall inget annat har avtalats, 12:4§ JB.
Avtal som gäller på bestämd tid är avtal som är träffade för att upphöra vid en bestämd framtida tidpunkt. De upphör att gälla vid hyrestidens utgång om inget annat har avtalats, de måste alltså inte sägas upp. Har dock hyresförhållande på bestämd tid varat mer än nio månader i följd krävs uppsägning för att avtalet ska upphöra att gälla, 12:3§ 2 stycket JB. Uppsägningstiden för hyresavtal på bestämd tid varierar beroende på hyrestidens längd 12:4§ 2 stycket 1-3 punkterna JB.
Ett hyresavtal som ingås på bestämd tid kan anses förlängt på obestämd tid enl. 12:3§ 3 stycket JB.
Med vänlig hälsning