Lawline svarar
Hej!
Det första man ska fundera över i din situation är om du och säljaren har ingått ett bindande avtal. Köp av bil är ett sådant avtal som kan ingås muntligen. Om du och säljaren ville ingå ett avtal, eller i vart fall om båda handlade som om man tänkte ingå ett avtal, så har en bindande överenskommelse ingåtts. Det är omöjligt för mig att säga om något bindande avtal finns, men jag kan mera allmänt säga att om ni bestämde pris, leverenssätt etc. och ”skakade hand” eller liknande, utan att det någonsin varit tal om att ett skriftligt kontrakt skulle upprättas eller om att köpet skulle bekräftas på något sätt, så har ett bindande avtal ingåtts. Du skriver dock att säljaren ringde ”dagen innan ni skulle skriva kontrakt”. Det verkar alltså som om du och säljaren hade tidigare kommit överens om att ett skriftligt avtal skulle upprättas. Är det så så kan något bindande muntligt avtal inte finnas – i det att ni kom överens om att avtalet skulle vara skriftligt ligger också att muntliga överenskommelser inte är bindande. Om det var tanken att ett skriftligt avtal skulle upprättas så behöver du inte läsa vidare – då något bindande avtal aldrig funnits mellan dig och säljaren kan han inte bli skadeståndsskyldig för dina kostnader.
Om nu avtalet mellan dig och säljaren mot förmodan skulle vara bindande (något som säljaren dock med all sannolikhet kommer att försöka motbevisa) gäller följande.
Detta är en situation där en och samma säljare säljer samma vara två gånger (s.k. tvesala). Huvudregeln vid tvesala är den ålderdomliga bestämmelsen i 1 kap. 5 § handelsbalken (se https://lagen.nu/1736:0123_2) som säger att det är det (tidsmässigt) första avtalet som ska gälla. Om säljaren fortfarande har bilen hos sig är det alltså det av era två avtal som ingicks tidigast som gäller.
Om bilen redan har lämnats över till den andra köparen (vilket allt i din fråga tyder på) kan däremot godtrosförvärvslagen bli aktuell. Enligt dess 2 § (se https://lagen.nu/1986:796) får den andra köparen behålla bilen, om han inte hade någon anledning att misstänka att bilen också hade sålts till dig. Om inte säljaren och den andra köparen kände varandra sedan innan hade han förmodligen ingen anledning att misstänka något, och har får förmodligen behålla bilen.
Det kan alltså finnas två situationer där du inte får bilen – antingen om säljaren har den hos sig, men avtalet med den andra köparens ingicks tidigare än avtalet med dig; eller om den andra köparen redan har fått bilen och inte hade anledning att misstänka att det rörde sig om en dubbel försäljning. I ett sådant läge har du rätt att vända dig till säljaren och kräva honom på skadestånd; han ska återställa dig i samma situation som du var i innan du tog kontakt med honom, vilket innebär att han måste stå för dina lånekostnader (ränta, uppläggningsavgift m.m.). Detta framgår dels av 1 kap. 5 § handelsbalken (jfr uttrycket ”gälde skadan åter”; se https://lagen.nu/1736:0123_2), och dels av 41 § köplagen (se https://lagen.nu/1990:931#R35).
MVH