Muntligt avtal angående hyra av lokal

Hej !!

Min sambo har fått en lokal och jag var med. Hyresvärden var mån att hon skulle bestämma sig omgående då hon först ville avvakta ett par dagar och tänka.

Men vi alla 3 tog i hand och kom överens om muntligt avtal på plats.

Hyresvärden meilade senare ett Hyreskontrakt och jag vill poängtera att det inte står Hyresförslag el dyligt.

Eftersom det meilades så är det inte påskrivet men har även ett muntligt avtal som sagt.

Vi hade också med oss en s.k kamrat som har 2 st stora lokaler på semsterorten som är populär. Och även han påpekade att det är kanon bra och att ta den då det är en bra affär.

Kamraten blev tydligen senare rädd för konkurens , girig och avundsjuk och berättade om min sambos tydligen fördelaktiga hyresbelopp mm till 2 av delägarna i deras företag kontaktade. 2 st kontaktade senare mig per telefon och ville erbjuda min sambo 50 000 kr för att dom i samråd sett hennes företag som konkurent och ville köpa kontraktet av min sambo.

Hon hann inte ens tänka på förslaget dom gav innan dom gick direkt till hyresvärden för att köra över henne.

Nu har vår s.k kamrat gått till hyresvärden och hyresvärden säger att han inte vill ha oss där nu då kamraten som hr 2 lokaler i samma ort inte vill att hyresvärden ska hyra ut lokalen till min sambo.

Så nu säger Hyresvärden att det inte finns något kontrakt trots både muntligt avtal och ett kontrakt per meil som i o f sig inte är påskrivet. Men som enligt lag ska gälla antar jag.

Mycket konstigt och enligt min bedömning då kamraten och hans kompanjon som båda erbjöd att köpa loss kontraktet från min sambo, nu inte vill veta av något utan vill bara säga upp bekantskapen med oss omgående på inga grunder allas mer än att dom är rädda fär konkurans .

Min sambos lokal och konkurenterna ligger inte ens i samma område utan det kan vara utan att jag mätt 1-3 km från deras 2 olika lokaler

Vill också nämna att dom 2 lokaler som f.d kamraten hyr är inte av min sambos hyresvärd och dom har inga affärer tillsammans.

I kontraktet så är inte paragrafen ifylld vad hon ska sälja utan det kom vi överens om på plats och skulle fylla i den senare .

i telefon och på plats vid handskakning så var vi delvis överens om vad som ska säljas.

Så är det ju inte helt omöjligt att hyresvärde nu har erbjudits dom pengarna istället för min sambo och hyresvärden nu inte vill känna till något kontrakt med henne.

Väldigt fult men så är det med girigheten.

Och det står inget i kontraktets paragrafer om att någon annan ska lägga sig i detta kontrakt eller samråd med någon annan heller.

Men nu vill ändå hyresvärden bara inte ha oss där p.g.a att en helt utomstående företagare på orten känner sig hotad konkurentmässigt.

Räcker verkligen det ??

Enligt mig är det ett glasklart kontraktsbrott..

Vore tacksam för svar om vad som gäller i denna situation då jag anser det helt fel av hyrsevärden bara skita i min sambos och vårat muntliga avtal och skickat kontrakt.

Mvh

besviken

Lawline svarar

Hej!

Muntliga avtal är lika bindande som skriftliga avtal inom avtalsrätten. Dessutom existerar det ej heller något krav på skriftlig form på hyresavtal utan både muntliga avtal som muntliga tillägg är giltiga, detta följer av JB 12:2 §.

Dock skall det upprättas skriftligt om hyresvärd eller hyresgäst begär det.

Det avgörande för om ett muntligt avtal är gällande avgörs av den gemensamma partsavsikten av bli bunden av det muntliga avtalet. Sådan vilja uttrycks t.ex som i ert fall med en handskakning.

Gällande hyreskontraktet vågar jag inte uttala mig huruvida det är gällande men oavsett om det är gällande eller ej styrker det att ett muntligt avtal har uppkommit.

Likaså att delägarna ansåg er vara innehavare till kontraktet styrker detta.

Därmed tyder mycket på att bindande avtal mellan er och hyresvärden har kommit till stånd.

Emellertid åligger bevisbördan för att visa avtal har uppkommit på er, vilket inte alltid är lätt att bevisa vid en tvist.


Jordabalken (1979:994),JB hittar du https://lagen.nu/1970:994Jag önskar er lycka till, Mvh

Dennis CarlssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Avtalsrätt och Muntliga avtal? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000