Lawline svarar
Hej,
Fastighetsköp är formbundna och det finns särskild reglering för situationen du beskriver i 4 kap. Jordabalken (JB). Utgångspunkten är att hävning, återgång av köpet, endast är möjligt om en sådan bestämmelse intas i köpehandlingen enligt 4 kap. 3 § 1 p. JB se https://lagen.nu/1970:994. Det krävs alltså ett hävnings- eller återgångsförbehåll i köpehandlingen.
Alternativt kan man avtala att ett köpebrev skall upprättas. Man använder sig då av dubbla köpehandlingar. En sådan bestämmelse i avtalet anses innebära att köpets bestånd gjorts beroende av att köparen erlägger betalning enligt 4 kap. 5 § JB se https://lagen.nu/1970:994. När köpebrev väl upprättats är köpet inte längre beroende av villkoret enligt 4 kap. 6 § JB se https://lagen.nu/1970:994. Möjligheten till hävning beror alltså på hur köpehandlingen ser ut. Det krävs även att köparens dröjsmål med betalning är väsentligt.
Om ni kan häva köpet har ni rätt till skadestånd enligt 4 kap. 25 § 2 st. JB se https://lagen.nu/1970:994. Ofta intas en klausul i avtalet som innebär att säljaren får behålla handpenningen vid hävning och att detta utgör ”skadeståndet”. Om så inte är fallet anses handpenningen normalt utgöra ett tak för hur mycket skadestånd som säljaren kan kräva. Överskjutande kostnader ersätts alltså inte.
Om ni inte kan häva köpet har ni rätt till ränta enligt 4 kap. 25 § 1 st. JB se https://lagen.nu/1970:994. I sista hand får ni stämma köparen för att få en dom som Kronofogdemyndigheten sedan kan verkställa.
Med vänlig hälsning