Lawline svarar
Hej!
Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter regleras i bostadsrättslagens 7 kap (https://lagen.nu/1991:614). Enligt 9 § är bostadsrättshavaren skyldig att tillse att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas (störningar i boendet). Åsidosätter bostadsrättshavaren denna skyldighet finns grund för förverkande enligt 18 § p 5.
När man bedömer vad som utgör störningar i boendet får man söka stöd i den allmänna uppfattningen om vilka störningar den som bor i ett flerfamiljshus skall behöva tåla. Störningarna får inte medföra att en boende i den miljön inte kan fungera på vanligt sätt. I allmänhet torde störningar som innebär hälsorisker också innebära en försämring av bostadsmiljön och vice versa. I vissa situationer kan det dock vara så att endast det ena rekvisitet är tillämpligt. En avvägning görs mellan den störandes och de andras intressen. Kraven för förverkande är relativt högt ställda enligt den praxis som finns på området.
Hovrätten kom i ett rättsfall från 2004 fram till att en kvinnas trakasserier av en granne inte var grund för förverkande enligt ovannämnda bestämmelser på grund av trakasseriernas ringa omfattning. Rättsfallet skiljer sig således på väsentliga punkter från den aktuella situationen, vilket ger stöd för att grund för förverkande föreligger i det här fallet. Som jag har förstått det är fråga om trakasserier och falska anklagelser mot medlemmar i föreningen av relativt allvarligt slag och i större omfattning då de pågått under flera år och riktats mot ett flertal personer. Detta borde anses försämra de drabbade medlemmarnas bostadsmiljö i en sådan mån att det inte skäligen ska behöva tålas.
Observera att bostadsrättsföreningen måste uppmana bostadsrättshavaren att omedelbart upphöra med störningarna samt underrätta socialnämnden om störningarna innan uppsägning
får ske, se 7 kap 9 och 20 §§.
Mvh,