Lawline svarar
Hej,
Den som är under 18 år är omyndig, vilket bl a innebär att dennes rättsliga handlingsförmåga är begränsad. Dessa regler finns att hitta i 9 kap. Föräldrabalken (https://lagen.nu/1949:381#K9). Syftet med begränsningen är att skydda den underårige mot följderna av ekonomiskt ofördelaktiga rättshandlingar.
Avtal som en underårig ingår på egen hand är ogiltiga med undantag för om samtycke lämnas av förmyndare eller om barnet är över 16 år och förvärvat pengarna själv genom arbete. Det har även visat sig i praxis från domstol och från allmänna reklamationsnämnden att ett underförstått samtycke ibland kan tolkas in (t ex i RH 1988:82). Hänsyn har då tagits till barnets ålder, varans karaktär och det pris som betalats. I dessa fall har det inte krävts ett verkligt och uttryckligt samtycke från förmyndarens sida, utan det har räckt att förmyndaren har gjort det möjligt för den omyndige att uppträda så att det ser ut som han/hon har haft tillåtelse att handla.
I Föräldrabalkens 9 kap. 7 § stadgas det att envar bäre åter vad han mottagit eller utgive, om ett avtal ingåtts av en underårig utan erforderligt samtycke och som ej är gällande. I detta fall finns ingen tvekan om att resebolaget visste att det ingick avtal med en underårig och med tanke på resans pris och att det handlar om en charterresa, torde detta avtal inte kvalificera för ett underförstått samtycke från förmyndares sida. Avtalet borde därför anses ogiltigt, prestationen återgå och resebolaget därmed återbetala hela summan. Detta är dock spekulationer, med viss reservation för att hon trots allt är 17 år.
Skulle inte resebolaget betala tillbaka hela summan, finns möjlighet att lämna in ett klagomål till Allmänna Reklamationsnämnden (www.arn.se). De besluten är inte bindande men de flesta företag följer nämndens rekommendationer. I annat fall måste stämning ske i tingsrätt.
Med vänlig hälsning,