Återvinning vid bodelning

2008-09-28 i Återvinning
FRÅGA
Återvinning - bodelning inom äktenskapetJag övertog min mans del (50 %) av den fastighet vi ägde tillsammans för 3 år och 2 månader sedan genom bodelning inom äktenskapet. Jag har sedan dess ensam lagfart, och står ensam för huslånet. Om min man nu sätts i personlig konkurs, kan då hans del av fastigheten återvinnas? Eller är det omöjligt eftersom det gått över 3 år?Tacksam för svar!
SVAR

Återvinning vid bodelningI konkurslagen finns de grundläggande bestämmelserna vid återvinning av olika rättshandlingar. I lagens 4 kapitel, 7 §, regleras just återvinning av egendom som eftergetts genom bodelning. Där regleras att återvinning är tre år vid bodelning.

I ett fall kan dock tidsfristen förlängas, enligt KonkL 4 kapitlet 5 §, och det är om din make innan eller på grund av bodelningen kommit på obestånd, samt att handlingen kan ses som otillbörlig. Eftersom du är närstående kan återvinningsfristen förlängas på obestämd tid. Vad "otillbörlig" betyder kan variera i olika sammanhang, men förenklat kan sägas att en handling är ottilbörlig om den gjorts för att gynna en viss borgenär, eller om den gjorts för att undanhålla egendom ifrån borgenärer.Med vänlig hälsning

Tove Adlerberth
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Återvinning (64)
2021-10-26 Felaktig utbetalning av försäkringsersättning - Vad gäller?
2021-08-31 Återvinning vid köp av hus under marknadsvärdet från en närstående
2021-08-26 Vad gäller vid felaktig utbetalning?
2021-05-29 Kvitta en konkursfordran mot ett konkursbos återbäringskrav?

Alla besvarade frågor (97695)