Lawline svarar
Hej!
En bostadshyresgäst har som huvudregel ett direkt besittningsskydd, dvs. en principiell rätt till förlängning av hyresförhållandet om värden säger upp avtalet med iakttagande av avtalad eller legal uppsägningstid (12 kap. 46 § jordabalken). Vissa bostadslägenheter är dock undantagna från reglerna om besittningsskydd, nämligen de som anges i 12 kap. 45 § JB. Bland undantagen återfinns sådana hyresavtal som avser upplåtelse i andra hand av en lägenhet i dess helhet och hyresförhållandet upphör innan det har varat längre än två år i följd. Hyresgästen kan då inte tvinga sig till fortsatt förhyrning. Om hyresgästen sitter kvar efter hyrestidens utgång kan värden via domstol framtvinga avhysning.
Om andrahandskontraktet har varat i längre än två år i följd blir dock reglerna om besittningsskydd tillämpliga. Detsamma gäller om parterna skulle komma överens om att besittningsskydd ska gälla.
Om en andrahandshyresgäst fått besittningsskydd, kan hyresvärden och hyresgästen i en särskilt upprättad handling komma överens om att hyresgästen avstår från sitt besittningsskydd. Ifall en överenskommelse om avstående från besittningsskydd träffas under tid då hyresgästen redan har besittningsskydd krävs inget godkännande av hyresnämnden. Överenskommelsen skall dock alltid träffas i en särskilt upprättad handling. Träffas däremot överenskommelse om avstående från framtida besittningsskydd krävs som huvudregel godkännande från hyresnämnden.
För lagtext se http://www.lagen.nu/ .
Med vänliga hälsningar