Lawline svarar
Hej!
Ett hyresavtal som gäller tillsvidare på obestämd tid ska, enligt 12 kap. 3 § jordabalken (JB), sägas upp för att upphöra att gälla. Det är bara om ett hyresförhållande är nio månader och kortare som en uppsägning inte behöver göras.
Enligt 12 kap. 4 § JB kan ett hyresavtal som gäller för obestämd tid, när avtalet avser en bostadslägenhet, sägas upp för att upphöra att gälla vid det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från uppsägningen. Detta är en minimitid, och gäller såvida längre uppsägningstid inte har avtalats mellan parterna. Hyresavtalet upphör alltså till det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från uppsägningen. Avtalet kan ej upphöra t.ex. den 15:e i en månad, utan är knutet till ett månadsskifte.
I vissa fall kan uppsägning ske i förtid av både hyresgäst och hyresvärd. Orsaken kan vara allvarliga brister i hyresbostaden eller att hyresgästen gör sig skyldig till avtalsbrott av allvarlig natur, såsom försenade hyresbetalningar eller allvarligare störningar. En sådan uppsägning har särskilda formföreskrifter.
En uppsägning ska, enligt 12 kap. 8 § JB, vara skriftlig, om hyresförhållandet har varat längre än tre månader i följd vid den tidpunkt till vilken uppsägningen sker. Uppsägningen skickas i ett rekommenderat brev till hyresgästens fasta adress. Uppsägningen ska innehålla datum för utflyttning och undertecknas.
Angående besittningsskydd bör nämnas att hyresgästen i Ditt fall inte har något sådant skydd enligt hyreslagen, då det rum som hyrs ut utgör en del av upplåtarens egen bostad. Inneboende i en vanlig bostadslägenhet är alltså undantagna från besittningsskyddet, vilket gäller utan tidsbegränsning och oavsett vem som hyr ut del av sin egen bostad (12 kap. 45 § JB).
Med vänliga hälsningar