Lawline svarar
Hyresvärden har skyldighet att underhålla lägenheten och se till att den är i brukbart skick under hyrestiden, 12 kap. 15§ och 9§ Jordabalken, http://www.lagen.nu/1970:994#K12P15 . Det finns ett antal rättigheter och påtryckningsmedel för hyresgästen att använda mot en hyresvärd som inte uppfyller sin underhållsskyldighet.
En hyresgäst kan få rätt till hyresavdrag om det föreligger en brist i lägenheten. En brist utgörs av något som innebär en försämring av boendet, exempelvis en skada men även störande grannar eller för låg inomhustemperatur. En förutsättning för hyresnedsättning är att det inte är hyresgästen själv, eller någon denne svarar för (som en gäst eller familjemedlem) som orsakat bristen. Rätt till hyresnedsättning i anledning av brist föreligger i regel från det att skadan anmäldes tills dess att bristen åtgärdats. Storleken på hyresnedsättningen beror på faktorer som hur stor del av lägenheten som berörs, vilka delar av lägenheten och hur bristen påverkar boendet.
Hyresgästen kan även ha rätt att avhjälpa bristen själv på hyresvärdens bekostnad om hyresvärden trots anmälan inte åtgärdat bristen. Hyresgästen kan i sådana fall beställa arbetet och kräva hyresvärden för utlägget. Man bör vara försiktig med att använda självhjälpsrätten om man inte är säker på att en sådan rätt verkligen föreligger i fallet, med risk för att behöva stå för kostnaderna själv. Vanligare än användande av självhjälpsrätten är att hyresgästen ansöker om åtgärdsföreläggande mot en hyresvärd som inte åtgärdar en brist efter anmälan. Ansökan om åtgärdsföreläggande görs hos hyresnämnden.
Hyresgästen kan även ha rätt att häva hyresavtalet och/eller i vissa fall begära skadestånd för uppkommen skada, om hyresvärden inte kan visa att han inte varit försumlig.
Hyresgästens rättigheter vid brist i boendet regleras i 12 kap. 11§, http://www.lagen.nu/1970:994#K12P11 (samt 16§, http://www.lagen.nu/1970:994#K12P16 ).
Någon rätt till hyresnedsättning avseende tid då någon brist inte längre föreligger finns inte.
Ett visst undantag till ovan är om hyresavtalet innehåller en förhandlingsklausul och genom förhandlingsöverenskommelse exempelvis hyran sänkts mot att hyresgästen tagit över visst underhållningsansvar, så kallat hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll. Detta är emellertid en konstruktion som regleras avtalsvägen, i förväg.
Vänliga hälsningar