Lawline svarar
Hej,
När det gäller arbetstiden finns det två sidor. Arbetsgivaren har inte rätt att utöka arbetstidens omfattning, utan det avgörs av ert personliga anställningsavtal, kollektivavtal och begränsningarna i arbetstidslagen (1982:673). Således om det innebär att du skall arbeta mer än tidigare eller mer än 40 timmar i veckan så kan inte arbetsgivaren kräva det (vissa undantag finns vad gäller det senare, men endast under begränsad tid, se 10 § i arbetstidslagen). Om det handlar om att arbeta mer så får ni (tillsammans med din fackförening) sätta er ner och diskutera er fram till ett nytt anställningsavtal.
Den andra sidan av arbetstiden handlar om dess förläggning, det vill säga omfattningen förändras inte utan den bara fördelas annorlunda över veckan. Där avgör arbetsgivaren ensidigt hur den fördelningen skall ske. Det är en del av arbetsgivarens maktmonopol. Det finns dock vissa krav på arbetsgivaren. Han måste sätta sig ner och förhandla med dig och ditt fack enligt 11-13 § lagen (1976:580)om medbestämmande i arbetslivet (så kallad primär förhandlingsskyldighet), men det är trots det arbetsgivaren som avgör i slutändan. Vidare måste din arbetsgivare också informera dig som arbetstagare minst två veckor före förändringen, se 11 § arbetstidslagen.
Det finns vissa ytterligare begränsningar i arbetstidsförläggningen så som rätt till vila i olika perioder, se 13-14 § arbetstidslagen. Om arbetsgivaren inte bryter mot detta och det endast rör sig om en omstrukturering av samma arbetstidsmängd så har man som arbetstagare inte mycket att säga till om. Jag råder dig dock att kontakta din fackförening som kan hjälpa dig att förhandla fram en bättre lösning!
Lycka till!
Arbetstidslagen finner du: http://www.lagen.nu/1982:673
Mvh