Lawline svarar
Hej!
Om en arbetsgivare säger upp en arbetstagare utan saklig grund, ska uppsägningen förklaras ogiltig på yrkande av arbetstagaren, begäran kan även göras av en fackförening. En uppsägning kan dock ej förklaras ogiltig endast pga. att den strider mot turordningsreglerna, dvs sist in först ut principen. Detta enligt 34 § LAS. Se http://lagen.nu/1982:80.
För att ett yrkande om ogiltigförklaring ska vara gällande krävs att arbetsgivaren underättats om detta senast två veckor efter det att uppsägningen skedde. Detta enligt 40§ LAS. se http://lagen.nu/1982:80. Det finns alltså en kort preskriptionstid och det är viktigt att ni underättat arbetsgivaren i tid för att kunna få igenom en ogiltigförklaring.
För att en ogiltigförklaring ska bli gällande krävs att detta avgörs i Arbetsdomstolen, det räcker alltså inte att en fackförening begärt detta. Även om domstolen meddelar att uppsägningen ska förklaras ogiltig så kan man inte tvinga en arbetsgivare att anställa arbetstagaren igen. Det som händer är att anställningsförhållandet anses upplöst men arbetsgivaren blir skadeståndsskyldig mot arbetstagaren. Hur stort skadeståndet blir avgörs i förhållande till hur lång anställningstid arbetstagaren haft. Detta enligt 39 § LAS. se http://lagen.nu/1982:80.
Hoppas du är nöjd med ditt svar
Med vänlig hälsning