Lawline svarar
Beslut om vinstutdelning fattas av bolagsstämman och då på förslag av styrelsen. Vid omröstning vid bolagsstämma vinner, enligt huvudregeln, det förslag som företräds av mer än hälften av rösterna. Endast i vissa fall krävs kvalificerad majoritet, exempelvis 2/3 eller 9/10. Exempelvis om det skall ske en ändring i bolagsordningen som innebär att aktieägarna skall få begränsad tillgång till vinsten krävs det att samtliga närvarande på bolagsstämman röstar för beslutet.
Som minoritetsaktieägare har man möjlighet att begära utdelningen av minst hälften av vinsten. Detta görs på bolagsstämman och det krävs att de aktieägare som begär vinstutdelning företräder minst 10 % av det totala antalet aktier, se http://www.lagen.nu/2005:551#R403 . Det krävs också att bolaget verkligen gått med vinst och att vinsten inte behövs för att balansera upp tidigare års förluster.
Om man anser att ett beslut på en bolagsstämma strider mot bolagsordningen kan man föra talan mot beslutet i allmän domstol, se http://www.lagen.nu/2005:551#K7P50 .
När det handlar om VD:s uppgifter i ett AB styrs de av vad som utgör bolagets löpande förvaltning, se http://www.lagen.nu/2005:551#K8P29 . Om man anser att styrelsen gått utöver sin behörighet enligt denna paragraf eller befogenhetsparagrafen, se http://www.lagen.nu/2005:551#K8P42 , så får man föra en vanlig civilrättslig talan i domstol. Det finns inga bestämmelser i Aktiebolagslagen om hur man stämmer en VD för ett dåligt utfört arbete. Om en VD i sin utövning av sina uppgifter skadar bolaget finns emellertid ett skadeståndsansvar, se http://www.lagen.nu/2005:551#K29 .
Med vänlig hälsning