FrågaARBETSRÄTTÖvrigt 29/11/2005

Kan man överklaga könsdiskriminerande varselbeslut?

Jobbar på ett företag som varslar folk. Av ca 100 anställda är endast 7-8st Män. Är det värt att hävda på jämställdhet när man efter varslet kommer att ha 1 man och 57 kvinnor? Männen har oxå en placering på arbetsplatsen som är tyngre och slitigare än andra och dessa kommer kvinnor att utföra efter varslet. Vi tyckte det var en intressant frågeställning.

Lawline svarar

Hej! Att fördelningen av kvinnor och män förändras efter en uppsägning och blir mindre jämställd är inget arbetsgivaren varken får eller skall låta inverka på könsfördelningen bland de varslade. Istället skall reglerna i LAS följas strikt. Vid uppsägning av flera anställda inom samma enhet skall enligt LAS turordningen bestämmas med utgångspunkt i varje arbetstagares totala anställningstid, alltså enligt metoden "sist in först ut". Ingen hänsyn tas alltså till kön, inte ens om två personer av olika kön har lika lång anställningstid. Då ger istället högre ålder företräde. Vad gäller lagligheten att förändra kvinnornas arbetssysslor efter uppsägningen beror det på vad som står i anställningsavtalet. Arbetsgivaren har en vittgående rätt att leda och fördela arbetet men bara inom anställningsavtalets ramar. Är kvinnorna anställda för att också utföra det tyngre arbetet finns juridiskt inget att invända mot arbetsgivarens beslut att, efter en kommande personaluppsägning, omstrukturera arbetsuppgifterna.
Rådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Övrigt ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000