Anställds återbetalningsskyldighet för ren förmögenhetsskada
Lawline svarar
Hej, tack för att du ger Lawline förtroendet med din fråga!
För att till en början klargöra rättsläget så är utgångspunkten att när ekonomisk skada uppkommer utan samband med person- eller sakskada så kan skadestånd inte utkrävas om inte brott föreligger (Skadeståndslagen 1:2 och 2:2)
Detta kan modifieras ifall ett avtal föreligger mellan parterna, vilket kan betyda att man inbördes har kommit överens om att vissa handlingar ger den andre rätt att kräva ersättning: t.ex. att köpcentret debiterar en straffavgift när butiken öppnas för sent (SkL 1:1).
Alltså borde det vara så, att eftersom att du har åsamkat en ekonomisk skada för din arbetsgivare, och ni inte har avtalat något särskilt om detta, så har arbetsgivaren inte rätt att kräva skadestånd av dig, eftersom att det inte är något brott att försova sig.
Dock så kan jag inte med säkerhet säga hur det ligger till, eftersom att kan vara så att du på något vis genom avtal är förbunden att ersätta den skada som uppkommit. Därför rekommenderar jag dig att ringa det fackförbund som du är ansluten till och försäkra dig om att du inte på något sätt är kontraktuellt förbunden att ersätta den uppkomna förmögenhetsskadan.
Ifall det är så att din arbetsgivare har en giltig fordran mot dig så kommer den att bestå även om du byter jobb, men det förefaller som sagt osannolikt att arbetsgivaren kan göra sitt krav gällande med tanke på att du inte blivit informerad om straffdebiteringen och hur den skulle drabba dig.
Hoppas du känner dig hjälpt och styrkt, och lycka till
vänligen