Muntligt överlåtelseavtal gällande hund
Lawline svarar
Överlåtelser av, till exempel, husdjur kräver inte skriftliga avtal för att vara giltiga i Sverige. Detta betyder att om ni slutit ett avtal om äganderätten för hunden så är detta bindande mellan dig och din före detta svägerska. Om det finns vittnen borde det vara möjligt att slå fast vad detta avtal innehåller.
Vid överlåtelser av hundar tillkommer dock frågot om hundregister, och som sagt, försäkring. Men det dessa frågor har du säkerligen kunskap om.
Att medlemmar av SKK inte får lämna ut hundar utan skriftliga avtal är ett villkor mellan din före detta svägerska och SKK och borde inte påverka giltigheten av ert avtal.
Att gå till domstol är alltid en möjlighet, men där kommer det att bli en bevisfråga om vad ert avtal innehöll och då avtalet inte var skriftligt är det svårt att veta vad domstolen skulle komma fram till.
Angående SKK:s förslag om att begära din före detta svägerska på dagisavgifter är detta en möjlighet. Om det stämmer att hunden tilhör henne så har du med all säkerhet rätt till ersättning för att du tagit hand om hunden. Det skulle kunna vara ett sätt att få henne att gå med på att lämna över alla papper till dig om det blir för dyrt att betala den ersättning du har rätt till om hunden är hennes.
Jag skulle dock rekommendera dig att ställa kravet till din före detta svägerska istället för att gå direkt till kronofogden om du inte vill lämna hunden ifrån dig. Du måste vara medveten att även angående detta kan det bli tvist i domstol om hon inte accepterar att du har rätt till ersättning.