Arvsskatt på arv från USA

Väntar på ett arv fr USA. Vad gäller för arvsskatten i USA för mig som svensk medborgare bosatt i Sverige? Jag har hittat olika svar: ert svar: http://lawline.se/answers/15773 -----I USA finns ingen skatt på arv efter utländska arvlåtare--- Insvesteringsgruppens svar: http://investeringsgruppen.com/fastigheter/kopa-i-usa/federal-arvsskatt/ Den federala arvsskatten återinfördes i USA den 1 januari 2011. Sveriges arvs- och gåvoskatteavtal med USA upphörde att gälla den 1 januari 2008. -----Det innebär att även personer som är skatterättsligt bosatta i Sverige omfattas av de nya reglerna.---- Arvsskatten uppgår till 35 procent på det belopp som överstiger 60 000 USD

Lawline svarar

Hej!

Det ganska komplicerade svaret beror på huruvida arvlåtaren var amerikansk medborgare eller inte samt om denne bodde i USA.


Om arvlåtaren var utländsk(icke-amerikansk) medborgare samt inte bodde i USA men lämnade efter sig egendom i landet går gränsen vid 60 000 USD med en skattesats på 35%, såvida ett avtal mellan länderna inte finns. (Information: http://www.irs.gov/uac/SOI-Tax-Stats-Nonresident-Alien-Estate-Tax-Study-Metadata ) Enligt den amerikanska skattemyndighetens (IRS) hemsida finns ett sådant avtal mellan USA och Sverige medan andra källor uppger att avtalet upphörde år 2008. Vilket som stämmer kan jag tyvärr inte svara på.


Om personen var amerikan alternativt var bosatt i USA blir läget betydligt mer fördelaktigt:

På IRS hemsida kan man läsa att den federala arvsskatten, s.k. "estate tax" 2013 uppgår till 40% på den del som överstiger 5 250 000 USD. För personer som dog är 2012 var siffran i stället 5 120 000 USD, och skattesatsen var 35%. (http://www.irs.gov/uac/Newsroom/Annual-Inflation-Adjustments-for-2013)

"Estates of decedents who die during 2013 have a basic exclusion amount of $5,250,000, up from a total of $5,120,000 for estates of decedents who died in 2012."

Det krävs alltså mycket stora summor för att federal arvsskatt ska bli aktuell.


Noterbart är att vissa amerikanska delstater tar ut en statlig arvsskatt, s.k. "state estate tax". En lista på vilka stater som omfattas finner du här: http://wills.about.com/od/stateestatetaxes/a/stateestatetaxchart.htm 

Såsom nämnts i det tidigare svaret är arvsskatten i Sverige avskaffad, varför arvet inte behöver tas upp i inkomstdeklarationen i Sverige.


Hoppas att detta gav svar på din fråga!
Med vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skatterätt och Internationell skatterätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000