Makars äganderätt till egendom

Hej Jag och min sambo köpte ett hus tillsammans för nio år sen, vi skrev då ett papper hos en jurist i banken på att jag kommer att äga 60% av fastigheten och hon 40%. tre år efter det gifte vi oss och är fortfarande gifta. ändras ägande procenten automatiskt till 50% respektive 50% när man gifter sig eller inte ???

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga! Äganderätten till egendom förändras inte genom ingående av äktenskap och ni äger fortfarande samma procent i fastigheten. Däremot är all er egendom som ni inte undantagit särskilt genom äktenskapsförord sk. giftorättsgods och ska delas lika vid eventuell äktenskapsskillnad (7 kap. 1 § och 10 kap. 1 § ÄktB). I korthet innebär det att alla era personliga skulder dras av från er egendom. Det som blir över läggs ihop med den andres återstående tillgångar och delas sedan lika i bodelningen vid äktenskapsskillnad (Kap. 11 ÄktB). Detta leder till att din make har ett anspråk på 50 % av fastigheten efter det att dina skulder avräknats vid en bodelning, men det är fortfarande du som äger 60 % under äktenskapet. Äktenskapsbalken, https://lagen.nu/1987:230#A3
Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Äktenskap och äktenskapsförord? Vi hjälper dig till fast pris!

Äktenskapsförord1995 kr

Upprättande av äktenskapsförord som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning