FrågaAVTALSRÄTTGåva26/08/2012

Gåva av lös egendom

För ca. två år sedan så fick jag en tv av min då fd. styvfar. Det var en gåva eftersom jag mått dåligt en tid. Det sades ingenting om att jag skulle betala tillbaka detta. Tidigare hade jag lånat pengar av honom för att köpa en dator (som kostade betydligt mkt mer än tv:n) vilket vi skrev papper på tills skulden var betald. Nu ca 2 år senare när min mamma och han separerat vill han ha pengar för tv:n. Han påstår att vi hade ett muntligt avtal.. Vilket vi inte hade och det kan min mamma intyga. Han har kvittot men jag har ett brev där han skrivit sitt "ärende" till mig och ville att jag skulle betala av tv:n på 3600 kr. Jag godtog inte detta eftersom jag fått tv:n som en gåva. Det finns ingenting skrivet på att det skulle vara ett lån. Jag är inte villig att betala tillbaka han pengarna eftesom det inte var planen och hade det varit det hade jag betalt tillbaka det förlängesedan samt skrivit papper på det precis som med datorn. Vad ska jag göra? Ord står mot ord. Är ororad över vad han kan göra. Jag har gått med på att köra över tv:n till honom men det är pengarna han vill ha och det är nu. Snälla hjälp mig!!

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga. Du behöver rimligtvis inte göra någonting. Du har fått en TV i gåva, med anledning av detta är TV:n att betrakta som din, även i ett juridiskt perspektiv. För det fall din fd. styvfar skulle gå till domstol för att återfå TV:n måste din fd. styvfar visa att han faktiskt inte har givit bort TV:n, vilket torde vara svårt när det inte finns någonting dokumenterat samt att din mor kan intyga att det inte föreligger något muntligt avtal avseende köp. Vänligen
Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Avtalsrätt och Gåva? Vi hjälper dig till fast pris!

Köpeavtal eller Gåvobrev1495 kr

Upprättande av överlåtelsehandling som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon. Avtalet kan exempelvis gälla köp/gåva av bil, husdjur, pengar eller möbler. Gäller avtalet aktieöverlåtelser, vänligen klicka här för en offert.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning