FrågaARBETSRÄTTÖvrigt 27/11/2005

Beräkning av aktivitetsstöd vid friår

Vilka lagar gäller vid beräknande av ramtid för underlag till till friår? Jag har haft aktivitetsstöd och jobbat extra, innan dess heltidsjobb.

Lawline svarar

Allmänna regler om friåret finner du i förordning (2001:1300) om friåret, se http://lagen.nu/2001:1300 . Aktivtetsstödet finns reglerat i förordning (1996:1100) om aktivitetsstöd, se http://lagen.nu/1996:1100 . Den som beviljas friår får ett aktivitetsstöd med 85 procent av det belopp som skulle ha lämnats som arbetslöshetsersättning vid arbetslöshet. Dock utgår som lägst 320 kronor per dag och som högst 621 kronor de första 100 dagarna och sedan som högst 578 kronor per dag. Aktivitetsstödet utgår fem dagar per vecka. Arbetslöshetskassan lämnar underlag för beräkningen till försäkringskassan. Försäkringskassan beräknar och betalar ut ersättningen. För att arbetslöshetskassan ska kunna lämna underlag till försäkringskassan måste den som ansökt om friår skicka in ett ”arbetsgivarintyg” till arbetslöshetskassan. Om den som ansökt om friår inte är medlem i en arbetslöshetskassa ska arbetsgivarintyget istället skickas till arbetslöshetskassan Alfa. Blanketten ”anmälan om arbetslöshet” ska även bifogas. Blanketterna ”arbetsgivarintyg” och ”anmälan om arbetslöshet” finner du http://www.ams.se .
Sofie OlofssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Övrigt ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000