Föräldrars skyldighet att betala barns skadestånd

En 15-åring blir dömd till ett skadestånd och i domen står inget att vårdnadshavare ska betala skadeståndet. Kan tex föräldrarna till det drabbade barnet kräva in detta skadestånd iallafall? Kan det blir frågan om jämkning efter domen har utdelats (enligt 3 kap 6 par i skadeståndslagen)? Är det riktigt att det måste stå i domen om vårdnadshavare ska bli skyldiga att betala?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga! Relativt nyligen (slutet av 2010) skedde en lagändring som gör att föräldrar kan bli skadeståndsskyldiga för skador orsakade av deras barn genom brott. Innan lagändringen skedde kunde föräldrarna endast bli ersättningsskyldiga om de hade brustit i sin tillsynsplikt och det var ovanligt att ett sådant ersättningsansvar kom i fråga. Det är alltså endast aktuellt för dig som förälder att bli skadeståndsskyldig om skadan har uppstått genom ett brott. Vilken summa som är aktuell och om den eventuellt kan jämkas ska framgå av domen. Hoppas att mitt svar har hjälpt dig!
Kerstin EifrémRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skadeståndsrätt och Skadeståndsansvar för underåriga och vårdnadshavare? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000