Belastningsregister och arbetsförmedlingen

Hej! Jag har tre frågor. 1. Stämmer det verkligen att arbetsförmedlingen ska få rätt att kolla dom arbetssökande i belastningsregistret? 2. Hur länge finns man kvar i belastningregistret om man åkt fast för stöld, en vara på ca 1000 kr. Böter. Blev informerad att det skulle ligga kvar i 10 år, låter länge. 3. Vem kan egentligen kolla i registret? Tack!

Lawline svarar

Hej!

Enligt Lag om belastningsregister (https://lagen.nu/1998:620) så får vissa myndigheter som polis och åklagare ha tillgång till registret, arbetsförmedlingen finns dock inte uppräknad i 6:e paragrafen men regeringen kan bestämma att andra myndigheter än de som är uppräknade ska kunna ha tillgång till registret.

I förordningen om belastningsregister (https://lagen.nu/1999:1134) får arbetsförmedlingen begära ut handlingar från belastningsregistret enligt 11 paragrafen om det handlar om en ”utredning i ärenden om kallelse till ny tjänstgöring av vapenfri tjänst”, alltså inte i alla ärenden och alla personer som finns registrerade.

Det är lite olika tidpunkter när man försvinner ur belastningsregistret beroende på brottet, det finns en lista i 17 paragrafen i lag om belastningsregister. Exempelvis så försvinner fängelsestraff normalt efter 10 år och böter efter 5 år. Så i ditt exempel så kommer uppgifterna att försvinna efter 5 år från att domen meddelades.

Med vänlig hälsning

Louise ModinRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Myndigheter? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000