FrågaAVTALSRÄTTGåva21/09/2011

Återtagande av gåva

Hej! Min dåvarande flickvän gav mig en mobiltelefon i gåva. Efter uppbrott vill hon nu ta tillbaka denna (telefonen är registrerad på mobilabonnemanget som står i hennes namn). Har hon rätt till detta ?

Lawline svarar

Hej, Regler om gåvor återfinns bland annat i Lag (1936:83) angående vissa utfästelser om gåva (GåvoL)( https://lagen.nu/1936:83). I förevarande fall rör det sig om en gåva av lös egendom. Sedan en gåva som består av lös egendom är fullbordad kan den inte återkallas. För att en gåva av lös egendom ska anses vara fullbordad krävs det att gåvomottagaren har fått gåvan i sin besittning (2 § GåvoL). Normalt sett innebär detta att gåvan rent fysiskt är överlämnad till mottagaren samt att denne har egendomen under omedelbar kontroll. Det måste naturligtvis påpekas ett en fullbordad gåva kan ogiltigförklaras, precis som vilket avtal som helst. Reglerna om avtals ogiltighet vid svek, tvång, ocker m.m. i 28 – 33 §§ avtalslagen (se https://lagen.nu/1915:218#K3) gäller också gåvor. Dessa kan dock normalt sett tillämpas ytterst sällan. Sammanfattningsvis kan konstateras att din förra flickvän inte har någon juridisk rätt att ta tillbaka sin gåva förutsatt att du fått telefonen i din besittning. Med vänlig hälsning, Emil Görrel
Emil GörrelRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Avtalsrätt och Gåva? Vi hjälper dig till fast pris!

Köpeavtal eller Gåvobrev1495 kr

Upprättande av överlåtelsehandling som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon. Avtalet kan exempelvis gälla köp/gåva av bil, husdjur, pengar eller möbler. Gäller avtalet aktieöverlåtelser, vänligen klicka här för en offert.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning