FrågaAVTALSRÄTTGåva07/09/2011

Återkallelse/ogiltigförklarande av fullbordad gåva

Hur kan jag ogiltig förklara en gåva som är fullbordad och bevittnad sedan ett år tillbaka(juni 2010)? Mottagaren av gåvan är också enig om att ogiltig förklara den.

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga! Om gåvan är fullbordad finns det inga möjligheter att återkalla den, om det inte är så att gåvan var tydligt villkorad från början, jfr. 1 § Gåvolagen, se https://lagen.nu/1936:83#P1S1. Gåvan är normalt sett fullbordad när själva egendomen rent fysiskt är överlämnad till mottagaren (2 § Gåvolagen, se https://lagen.nu/1936:83). För det fall att gåvan avser löpande skuldebrev och vissa andra värdepapper eller en insättning på ett bankkonto, gäller dock vissa speciella regler regler för när gåvan ska anses fullbordad (3 – 4 §§ Gåvolagen, se https://lagen.nu/1936:83#P3S1). Efter tidpunkten för gåvans fullbordande är dock resultatet detsamma, oavsett vad det är för slags egendom som gåvan består av – _gåvan_ _kan_ _alltså_ _inte_ _återkallas_ _när_ _den_ _är_ _fullbordad_. Det måste naturligtvis påpekas ett en fullbordad gåva kan _ogiltigförklaras_, precis som vilket avtal som helst. Reglerna om avtals ogiltighet vid svek, tvång, ocker m.m. i 28 – 33 §§ avtalslagen (se https://lagen.nu/1915:218#K3) gäller också gåvor. Dessa kan dock normalt sett tillämpas ytterst sällan. Om du och gåvotagaren är överens om att gåvan ska återgå så kan han/hon givetvis ge tillbaka gåvoföremålet till dig (i form av en ny gåvotransaktion). Med vänlig hälsning
Alexander WagnerRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Avtalsrätt och Gåva? Vi hjälper dig till fast pris!

Köpeavtal eller Gåvobrev1495 kr

Upprättande av överlåtelsehandling som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon. Avtalet kan exempelvis gälla köp/gåva av bil, husdjur, pengar eller möbler. Gäller avtalet aktieöverlåtelser, vänligen klicka här för en offert.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning