FrågaKÖPRÄTTKöplagen18/07/2011

Ersättning för fel i bostadsrätt

Hej! Har köpt en nyrenoverad bostadsrätt med bl.a. totalrenoverat badrum med ny inredning, toalettstolen var ny på visningen 3/5 men på tillträdesdagen 31/5 var toalettstolen utbytt till en äldre modell, även en tegelvägg i hallen var det ett stort hål i, vilket det inte var på visningen. Enligt avtalet så skulle lägenheten vara väl rengjord på tillträdesdagen, vilket det ej var. (Vill tillägga att lägenheten var tom vid visningen så hålet i tegelväggen skulle lätt ha upptäckts om det hade vart där). Undrar hur jag ska gå tillväga för att få ersättning.

Lawline svarar

Hej, Bestämmelser om bostadsrätter hittas i bostadsrättslagen samt i köplagen. Köplagen är främst den lag som berör just överlåtelser av bostadsrätter, så som regler kring köparens undersökningsplikt och säljarens olika förpliktelser. I köplagens 17 och 18 §§ sägs att en vara (i detta fall bostadsrätten) ska stämma överens med vad som följer av avtalet och att den ska ha de egenskaper som säljaren, vid marknadsföringen före köpet, hävdat att den skulle ha. Du fick vid visningen se en annan bild av bostadsrätten än du sedan fick tillgång till vid tillträdet – detta kan ses som fel i varan. I köplagens 20 § nämns att köparen inte får åberopa fel i varan som kunnat upptäckas vid en undersökning av denna innan köpet. Då du skriver att lägenheten var tom vid visningen och att hålet enkelt skulle ha upptäckts och att toalettstolen dessutom bytts ut, kan du definitivt anses ha fullgjort din undersökningsplikt och har således rätt till att åberopa dessa brister som fel i vara. Då fel i vara föreligger finns flera olika alternativ att tillgå vad gäller ersättningsanspråk. I 30 § köplagen sägs att köparen, vid fel i vara som inte beror på honom själv, kan kräva avhjälpande, omleverans eller prisavdrag samt häva köpet vid grövre felaktigheter. Det första du måste göra är att meddela säljaren av bostadsrätten att det föreligger fel i varan. När du sedan gjort detta har du rätt till avhjälpande av felen enligt 34 § i köplagen. Avhjälpande innebär att säljaren rättar till felen utan att du får stå för några extra utgifter. Detta har du rätt att kräva. Om dock avhjälpande inte skulle kunna göras av någon anledning, eller om säljaren vägrar att göra detta inom rimlig tid, kan du även kräva prisavdrag eller hävning. Prisavdrag innebär att du kompenseras för felaktigheten på bostadsrätten. Du har således rätt till att få tillbaka (eller slippa betala) mellanskillnaden mellan bostadsrättens pris i felfritt och i felaktigt skick (se 38 §). Det felen kan anses vara värda i pengar ska du alltså inte stå för. I 39 § finns sedan möjligheten till hävning av köpet – att köpet av bostadsrätten således återgår. Detta sker bara vid väsentliga avtalsbrott från säljarens sida. Vad du också alltid har rätt till är skadestånd enligt 40 § för den skada du lidit till följd av felen. Om det exempelvis kostat dig pengar att åtgärda dessa. Köplagen hittar du här: https://lagen.nu/1990:931 Med vänlig hälsning Elin Sjörén
Elin SjörénRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000