Lawline svarar
Hej!
Åklagarna kan i vissa fall underlåta att väcka åtal och istället lagföra en lagöverträdare genom ett så kallat åtalsunderlåtelsebeslut. Ett beslut om att lagföra genom åtalsunderlåtelse utgör ett undantag från den absoluta åtalsplikten som enligt 20 kap. 6 § rättegångsbalken ålagts åklagarna i de allra flesta brottmål. För att ett åtalsunderlåtelsebeslut ska kunna meddelas förutsätts att utredningen är fullständig och att det är klarlagt att den tilltalade har begått brottet. I regel krävs att brottet är erkänt men det är inget absolut krav. Med andra ord måste den beslutande åklagaren konstatera att den misstänkte har gjort sig skyldig till den aktuella lagöverträdelsen.
Verkan av ett åtalsunderlåtelsebeslut är att brottet antecknas i belastningsregistret enligt 3 § p. 4 lag om belastningsregister, utan att några andra sanktioner vidtas. Den tilltalade åläggs således ingen påföljd för det begångna brottet. Åklagarnas beslut om att inte väcka åtal tas bort 10 år efter beslutet, eller efter 3 år om lagöverträdaren var under 18 år vid tidpunkten då brottet begicks, se 17 § p. 11 lag om belastningsregister.
Bestämmelser om åtalsunderlåtelse återfinns både i rättegångsbalken och i lag med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare (LUL) och de ger åklagarna möjlighet att göra en lämplighetsprövning i det enskilda fallet vid åtalsbedömningen. Åtalsunderlåtelse enligt 17 § LUL är primär i förhållande till 20 kap. 7 § rättegångsbalken. Det betyder att den senare lagen ska tillämpas först då åtal ej kan underlåtas enligt bestämmelsen i LUL. Enligt 16 § LUL ska 17 § LUL tillämpas på de lagöverträdare som begått brott innan de fyllt 18 år. Se de nämnda paragraferna om åtalsunderlåtelse för information om under vilka omständigheter paragraferna kan bli aktuella.
Bestämmelserna om åtalsunderlåtelse ger stora möjligheter att bespara såväl åklagare som domstol huvudförhandlingar som framstår som i huvudsak onödiga eller rent av meningslösa. Åklagarna kan således efter en bedömning i det enskilda fallet besluta om att åtal inte ska väckas och därigenom kan en rättegång som inte är nödvändig undvikas. Resurser kan då sparas som sedermera kan komma till bättre användning för att beivra andra brott.
Länk till rättegångsbalken: https://lagen.nu/1942:740#K20
Länk till lag om belastningsregister: https://lagen.nu/1998:620
Länk till LUL: https://lagen.nu/1964:167
Med vänliga hälsningar