Äktenskapsförords verkan vid ena makens död

Hej, Min make har flera barn från ett tidigare äktenskap. Vi har ett äktenskapförord som säger att all egendom jag äger skall vara enskild nu och i framtiden. Min fråga gäller vad som händer om vi köper ett hus; om jag står som ägare till huset kommer det att räknas som min enskilda egendom? Jag är orolig för vad som kan hända om min make dör före mig och hans barn vill ha ut en del av husets värde.

Lawline svarar

Hej! Enligt 9 kap. 1 § äktenskapsbalken (ÄktB) ska en bodelning ske när ett äktenskap upphör, vilket det gör genom skiljsmässa eller ena makens död. Enligt 10 kap. 1 § ÄktB ska man vid en bodelning ta med makarnas giftorättsgods. All egendom i ett äktenskap är giftorättsgods, så länge den inte faller inom kategorin enskild egendom enligt 7 kap. 1 § ÄktB. Egendom som gjorts till enskild i äktenskapsförord är att se som enskild egendom enligt 7 kap. 2 § ÄktB om äktenskapsförordet upprättats i enlighet med de formkrav som man anger i 7 kap. 3 § ÄktB och ska alltså som regel inte tas med i en bodelning makarna emellan. Fastigheten som (liksom dina övriga tillgångar) gjorts till enskild egendom i och med äktenskapsförordet ska alltså inte tas in i bodelning med anledning av din makes död i framtiden om du står som ensam ägare till den och den alltså är din egendom och inte er gemensamma. Därmed kommer inte heller din makes barn från tidigare äktenskap kunna ärva fastigheten vid ett arvsskifte efter din make. Vad som kan hända är att äktenskapsförordet ses som orimligt och orättvist om det gynnar dig väldigt mycket och att det därför inte blir gällande helt och hållet utan jämkas i enlighet med 12 kap. 3 § ÄktB. Detta sker dock väldigt, väldigt sällan. Högsta domstolen avgjorde exempelvis år 1993 ett fall där en hustru skulle få väldigt lite saker av värde ur en skiljsmässa p.g.a. äktenskapsförordet mellan henne och hennes man (de hade varit gifta i 22 år) och inte ens här jämkades äktenskapsförordet utan det fick bestå. Överlag anses vikten av att äkteskapsförorden respekteras vara stor då de är ett yttryck för makarnas gemensamma vilja och jag ser det som otroligt att möjligheten att jämka skulle användas i ditt fall utan jag tror att äktenskapsförordet kommer gälla och fastigheten inte tas i i bodelningen och därmed inte kunna tillfalla din makes barn från tidigare äktenskap vid ett framtida arvsskifte efter din make. Hoppas detta besvarar din fråga! Lycka till!
Fanny OlssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Äktenskap och äktenskapsförord? Vi hjälper dig till fast pris!

Äktenskapsförord1995 kr

Upprättande av äktenskapsförord som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning