Lawline svarar
Hej!
Om köparen har reklamerat en vara för att den är felaktig eller att säljaren inte har leverat varan har köparen rätt att hålla inne med betalningen enligt 11 och 25 paragraferna i konsumentköplagen (https://lagen.nu/1990:932) samt 42 paragrafen köplagen (https://lagen.nu/1990:931). Köplagen gäller om det är två privatpersoner eller två företag medan konsumentköplagen gäller när ett företag säljer till en konsument, 1 paragrafen konsumentköplagen. Vid tjänster från ett företag till en konsument har konsumenten rätt att hålla inne betalningen enligt 19 och 27 paragrafen konsumenttjänstelagen (https://lagen.nu/1985:716).
Köparen har rätt att hålla inne så mycket av betalningen som motsvarar det krav som köparen har mot säljaren för att varan är felaktig eller inte levererad. Har köparen reklamerat varan så har köparen rätt att hålla inne så mycket som köparen tror att denne kan få i skadestånd eller prisavdrag. Eftersom hävning är en påföljd som innebär att köpet går åter och båda partera ska återge vad de har fått, så brukar man inte betala fakturan vid reklamation. Skulle köparen missbedöma felet så betyder det att köparen betalar för sent och kommer då få betala ränta. Anledningen till att man inte brukar betala är för att det kan ses som att man godkänner felet och vid en eventuell tvist så är det bättre att man inte har betalat.
Allt det här förutsätter att reklamationen är korrekt gjord, alltså inom två månader, dock inte längre än tre år, enligt 23 paragrafen konsumentköplagen. I köplagen ska reklamationen vara gjord inom skärlig tid, det får dock inte gå längre tid än två år, enligt 32 paragrafen köplagen. Om reklamation vid tjänst så står det i 17 paragrafen konsumenttjänstelagen. Vid tjänst gäller det att reklamation inom två månader alltid är godkänt och som längst tre år. Gäller det dock arbete på fastighet så kan köparen reklamera i upp till tio år.
Med vänlig hälsning