Lawline svarar
Hej!
Regler om bevisning i rättegång finns i rättegångsbalken (RB). Jag uppfattar det som att du undrar om det föreligger hinder att lägga fram bevisning som omfattas banksekretess.
Inom svensk processrätt råder principen om fri bevisföring. Denna princip kommer till uttryck i 35 kap. 1 § RB. Fri bevisföring innebär att parterna som regel är fria att lägga fram vilka bevis de vill samt att domstolen är skyldig att beakta dessa. Det finns dock undantag från denna princip. Enligt 35 kap. 7 § kan domstolen avvisa bevis, vilket innebär att bevisen överhuvudtaget inte får läggas fram i en rättegång. Domstolen kan enligt denna regel avvisa t.ex. onödigt kostsam bevisning eller bevisning som uppenbart skulle bli utan verkan. Bestämmelsen tillämpas restriktivt.
Det finns emellertid inget generellt förbud i RB mot att lägga fram bevisning som omfattas av sekretess. När det gäller vittnesbevisning stadgas i 36 kap. 5 § 2 st RB att vissa yrkesverksamma personer, som omfattas av en lagstadgad tystnadsplikt, är obehöriga att vittna i rättegång angående uppgifter som omfattas av tystnadsplikten. Regeln gäller endast för särskilda yrkesutövare, t.ex. läkare, advokater och psykologer osv. (se lagtexten). Andra yrkesverksamma personer som omfattas av en lagstadgad tystnadsplikt, t.ex. banktjänstemän eller revisorer, omfattas inte av 36 kap. 5 § 2 st RB. Det innebär att dessa personer kan höras som vittne inför domstol trots att deras uppgifter omfattas av den lagreglerade tystnadsplikten.
Sammanfattningsvis kan sägas att det inte finns något hinder inom svensk processrätt mot att lägga fram bevisning enbart på den grunden att bevisningen innehåller uppgifter som omfattas av banksekretess. Hinder mot att lägga fram bevisningen kan däremot föreligga i det enskilda fallet på annan grund, t.ex. på grund av att domstolen har avvisat bevisningen med stöd av 35 kap. 7 § RB eller att en vittnesuppgift omfattas av advokats tystnadsplikt (36 kap. 5 § 2 st RB).
RB hittar du här: https://lagen.nu/1942:740
Vänligen,