Lawline svarar
Hej!
Först av allt: det kan vara bra att komma ihåg att ett överförande av hyreskontraktet går bra så länge hyresvärden går med på det. Det är först när hyresvärden sätter sig emot som eventuella problem kan uppstå, men det kan vara värt att undersöka vilken inställning värden har.
Om värden motsätter sig överlåtandet, får man vända sig till hyreslagen, som finns i Jordabalkens tolfte kapitel (som du kan läsa här: https://lagen.nu/1970:994#K12). Det är framförallt 34§ som är intressant för din kompis del och det ser nog inte så ljust ut. Det är svårt att överlåta hyreskontrakt mot hyresvärdens vilja och 34§ är ett uttryck för detta. Den som tar över kontraktet måste vara en "närstående" (uppfyllt) som "varaktigt sammanbor" med den som har kontraktet (verkar inte vara uppfyllt). Dessutom måste hyresvärden "skäligen kunna nöja sig" med bytet - hur gammal är sambons dotter, vad har hon för referenser och inkomster etc? Denna väg är nog svår att gå.
Däremot öppnar 40§ för en alternativ lösning: kanske kan din kompis hyra ut sin lägenhet i andra hand till dottern? Skulle hyresvärden motsätta sig detta kan man gå till hyresnämnden och få uthyrningen prövad. Under paragrafens första punkt finns uppräknade skäl för att få igenom en sådan uthyrning: att provbo i en större lägenhet tillsammans med sin sambo kan mycket väl tänkas vara "beaktansvärda skäl" för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand, åtminstone ett tag. Detta beror naturligtvis på hur man formulerar sin talan i hyresnämnden men här finns helt klart en möjlighet.
Jag hoppas att detta har hjälpt dig, hör annars gärna av dig igen med följdfrågor!
Vänligen