Resa med barn utan tillåtelse från den andra vårdnadshavaren

FRÅGA
Jag har delad vårdnad och jag få inte se min dotter av mamman. Nu kommer jag att träffa henne en lite stund. Kan jag ha henne längre utan att lämna henne på några dagar? Vad händer om jag inte lämna henne och har lite semester med min dotter några dagar? Få man straff för det?
SVAR
Hej och tack för din fråga

Om du utan tillåtelse från ditt barns mamma, reser bort med ert barn kan du göra dig skyldig till egenmäktighet med barn. Detta brott stadgas i 7 kap 4 § brottsbalken (1962:700), se http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19620700.htm.

Du kan alltså göra dig skyldig till detta brott trots att ni har gemensam vårdnad om ert barn. En förutsättning för att du kan göra dig skyldig till detta brott är att ert barn är under 15 år.

Oavsett detta brott kan du även göra dig skyldig till olaga frihetsberövande se 4 kap 2 § brottsbalken. Detta brott tar mer sikte på att du skulle beröva friheten från din dotter genom att t.ex. föra bort eller spärra in henne.

Slutsats, det du funderar på att göra kan vara brottsligt och du bör med andra ord inte åka iväg med er dotter utan mammans tillåtelse.

Med vänlig hälsning

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot familj, 7 kap. BrB (35)
2021-06-06 Mitt ex har flyttat med våra barn till Spanien - Vad gäller?
2020-08-28 Flytta med barn till annat land utan andra vårdnadshavarens medgivande
2020-06-25 Kan man gifta sig med flera personer?
2020-06-10 Får man hindra sitt barn att ha kontakt med sin andra förälder?

Alla besvarade frågor (94568)