Vräkt hyresgäst vägrar lämna lägenheten. Vad gör jag?

2020-03-24 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej, Jag hyr ut min bostadsrätt (i andra hand) till en hyresgäst enligt privatuthyrningslagen. Denna har inte betalat hyra i snart tre månader och därför har vi sagt upp kontraktet (som är tidsbegränsat upp till ett år). Med tre månaders uppsägningstid löper kontraktet ut första juni. Som vi förstår det har hyresgästen ingen besittningsskydd. Vi har planerat inflytt till vår egna lägenhet den 1 juni . Personen vägrar lämna lägenheten, finns det en möjlighet att byta lås till lägenheten efter att uppsägningstiden löpt ut? Eftersom inget kontrakt kvarstår då undrar vi om vi har rätt att gå in med nycklar och byta lås. Vad skulle eventuella rättsliga konsekvenser kunna bli?Tack på förhand.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Ni får inte gå in i lägenheten och byta låsen själva, det vore egenmäktigt förfarande.

Även om de inte har rätt att bo där längre räknas det som att gör de det fortfarande, vilket medför att det är deras bostad i lagens mening. Vidare är risken för att hänsyn inte tas till den som vräks på det sätt som situationen kräver för stor för att detta ska lämnas åt enskilda. Myndigheterna har givits denna uppgift för att minimera risken för, och omfattningen av, våld, förhastat agerande och skador på egendom

Avhysningar, dvs. där den vräkta hyresgästen avlägsnas från lägenheten tillsammans med sin egendom och låsen byts, ska hanteras i av Kronofogden(16 kap 1-9 § Utsökningsbalken).

Ansökan om avhysning gör ni här på Kronofogdens hemsida.

Jag hoppas ni kan få till en bra lösning på er situation

Med vänliga hälsningar,

Adam Novak
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1746)
2020-09-26 Fråga om byte mellan hyresrätt och bostadsrätt
2020-09-23 Störande grannar
2020-09-23 När kan man säga upp hyresavtal som löper på obestämd tid?
2020-09-19 Är det rätt att hyresvärden fakturerar mig för en skada jag orsakat i lägenheten?

Alla besvarade frågor (84367)