FrågaAVTALSRÄTTAvtal29/03/2018

Vitesklausul i avtal

Hej

Så jag har en hyresgäst som ska hyra i ett år. Vi kom överens om att om jag sänker av hyran så kommer hen köpa bostaden för ett pris vi har redan kommit överens om. Min fråga jag vill såklart att detta ska stå på ett kontrakt mellan oss om det ovanstånde och att om hen ångrar sig eller har inte råd längre att köpa bostaden efter det här året ska betala tillbaka det rabbaterade summan + 75% (som vite, tor jag det kallas) av den rabbaterade summan.

Alltså han betalar tillexempel 2000kr mindre varje månad.

2000*12=24000

24000*0,75 = 18000

24000 + 18000 = 42000

Är det lagligt att ha sånt här "böter" på kontraktet eller inte och ifall det är ok hos vem kan man skriva en sådan kontarkt? Hos er?

Till sist, m man får göra så i kontraktet, blir de här 18000 beskattade eller inte, eftersom de är bara nån sorts skadestånd pga att hen bröt avtalet.


Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Huvudregeln är att avtalsfrihet råder så om ni i ert hyreskontrakt vill ha en vitesklausul så kan ni ha med det. Risken som finns med en sådan klausul är att den anses vara oskälig och att den därför jämkas ned eller helt bortses ifrån (36 § avtalslagen).

För att få närmare vägledning gällande klausulens utformning och hur avtalets upprättande kan du vända dig till våra jurister. Det gör du enklast genom att på vår hemsida trycka på fliken "boka tid med jurist".

Gällande beskattningen så kan det bli tal om skatt trots att det kan ses som ett skadestånd. Detta eftersom skadeståndet har ett samband med näringsverksamheten. Det ses därmed som en intäkt från näringsverksamhet.

Lycka till!

Hanna SalajinRådgivare
Hittade du inte det du sökte?