Vistas i Sverige utan uppehållstillstånd

Hej! Jag är gift och har barn med en Brasilianska. Hon ansökte om Uppehållstillstånd i juli. Vårt barn är 4 månader. Vi har nyligen fått den tråkiga nyheten att våran son har en sjukdom som gör att han kommer behöva regelbunden vård. Nu är min fru och vår son i Brasilien och väntar på hennes UT och jag är i Sverige för jag jobbar. Jag undrar huruvida min fru kan vänta på sitt Uppehållstillstånd här i Sverige så att vår son kan påbörja behandling.

Bästa hälsningar

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Huvudregeln vad gäller att besöka Sverige under ansökningstiden för uppehållstillstånd finns i 5 kapitlet 18 § första stycket utlänningslagen. I denna paragraf står det att en utlänning som vill ha uppehållstillstånd i Sverige ska ha ansökt om samt beviljats ett sådant tillstånd före inresan i landet. Detta innebär att en person som ansöker om uppehållstillstånd i Sverige inte får vistas i landet under ansökningstiden, om inte något undantag föreligger. Undantagen framkommer av 5 kapitlet 18 § andra stycket utlänningslagen.

Med vänlig hälsning,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Migrationsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000