Vill att syskonbarn ska ärva

2019-07-13 i Testamente
FRÅGA
HejJag undrar om men kan skriva att syskonbarn ärver. För vi har inga barn själva.Ena har 3barn och den andra har 2 barn.Ska man väl en femtedel igår eller ska färga sida få dela på 50%,Då blir arvet inte lika för alla.
SVAR

Hej och tack för att ni vänder er till Lawline!

Självfallet kan ni testamentera era tillgångar till era syskonbarn! Hur ni själva vill fördela arvet är helt upp till er, vill ni att samtliga syskonbarn ska ärva lika mycket så är det såklart enklast att föreskriva att alla arvingar ärver en femtedel av er kvarlåtenskap.

Det ni behöver göra är att upprätta ett testamente som har formkrav enligt ärvdabalken (ÄB) 10 kap. 1-2 §§. Testamentet ska innehålla hur ni vill att kvarlåtenskapen ska fördelas och din (eller era) underskrifter ska bevittnas av två vittnen med namn, yrke och hemvist. Vittnena får inte enligt ÄB 10 kap. 4 § vara släkt eller närstående till testatorn, alltså den som skriver testamentet. Till de som är uteslutna hör t ex närstående i rätt upp- och nedstigande led, alltså föräldrar, syskon, barn, make/maka, sambo eller svåger till testatorn.

Av denna anledning är det många som anlitar en jurist för att formkraven för testamentets giltighet inte ska kunna ifrågasättas i efterhand.

Vittnena ska vara medvetna om att det är ett testamente de bevittnar men de behöver inte ha kännedom om vad testamentet innehåller.

Om ni behöver hjälp att upprätta ett testamente eller har fler frågor så kan ni boka en tid för rådgivning hos oss på www.Lawline.se/boka.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

AnnaSara Jarius
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
41Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-07-13 09:51
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2246)
2019-09-21 Vad behöver vara med i ett testamente för att en testamentstagare ska vara identifierbar?
2019-09-19 Pappa sålde fastighet till bror - utgör det förskott på arv?
2019-09-15 Min mamma har fått egendom testamenterad till sig – får jag arvsrätt i hennes ställe om hon dör?
2019-09-12 Vi har ingått ett nytt äktenskap. Behöver vi ändra testamentet?

Alla besvarade frågor (73009)