Vilket testamente gäller - det äldre eller det nyare?

2017-07-30 i Testamente
FRÅGA
Om bägge parter har kommit överens om att ett testamente är ogiltigt och det finns en dom på detta och om domen även inkluderar en överenskommelse mellan parter om arvet, från tingsrätten. Och plötsligt efter att domen har trätt i kraft så dyker det upp ett äldre testamente, är det giltigt då?
SVAR

Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
När det kommer till testamenten ska man alltid försöka finna testatorns vilja och avsikt. Om flera testamenten finns måste de tolkas vid sidan om varandra. Eftersom man aldrig kan göra oåterkalleliga testamenten ersätter oftast nyare testamenten äldre. Om det nya testamentet bara reglerar vissa bitar av det som regleras av det äldre kan det äldre testamentet ha fortsatt betydelse för den kvarlåtenskapen som inte blivit reglerat i det nyare testamentet. Exempelvis kan man utläsa detta i hovrättens dom RH 1994:67. Om en större del av kvarlåtenskapen inte berörs i det nyare testamentet så kan det tala för att testatorn inte haft som avsikt att återkalla det gamla testamentet utan endast velat införa vissa förändringar.

Svaret på din fråga beror alltså på vad som stadgas i det äldre testamentet och i det nyare testamentet. De kan alltså komma att gälla parallellt vid varandra eller så har det nyare testamentet ersatt det äldre i det fall det nyare testamentet reglerar exakt samma kvarlåtenskap och inte alls stämmer överens med det äldre.

Hoppas svaret varit till din hjälp!
Mvh

Mimmi Orrenius
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2893)
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?
2021-07-18 Kan syskon lämnas arvslösa?

Alla besvarade frågor (94256)