Vilket avtal gäller?

2017-08-19 i Avtal
FRÅGA
Jag är fodervärd till en häst.Det skrivna kontraktet säger att avtalet ska sägas upp senast tre månader före ett visst datum, annars förlängs det per automatik med 12 månader.Det finns en klart uttalad muntlig överenskommelse med hästägaren att jag har hästen på foder som prövotid inför ett köp. Jag vill köpa hästen, men ägaren har ångrat sig.Jag anser att eftersom ägaren inte vill sälja längre hävs det skriftliga avtalet och jag har rätt återlämna hästen utan att följa uppsägningsförfarandet som står i kontraktet. Hästägaren hävdar att det skrivna kontraktet gäller trots att hon ändrat förutsättningar gärna.Stämmer det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Tvisten

Som jag förstår det hade ni som en del av avtalet uttalat att du skulle få köpa hästen efter prövotiden. Du menar att det var ett villkor för det skrivna kontraktet och att avtalet nu inte är giltigt eftersom hästägaren har backat ur affären. Hästägaren verkar mena att er muntliga överenskommelse inte var en del av det skriftliga avtalet.

Vad gäller?

Ett muntligt avtal är i svensk rätt lika bindande som ett skriftligt. Problemet med muntliga avtal är att de ofta kan vara svåra att bevisa. Att ni har ett skriftligt avtal är ni båda överens om och det är lätt att bevisa då det finns ett skriftligt bevis. Villkoret att du skulle få köpa hästen (annars är inte avtalet giltigt) har uttalats som en muntlig överenskommelse i vad som jag tolkar som i samband med att ni skrev avtalet om att du skulle vara fodervärd åt hästen. Det skulle antagligen kunna ses som en optionsklausul, får du inte köpa hästen så gäller inte avtalet. Ni har ett bindande avtal och eftersom hästägaren inte längre kan tänka sig att sälja hästen (optionen) så gäller inte ert avtal. Hästägaren har med andra ord fel. Problemet i din situation är att det är du som måste bevisa att ni faktiskt hade en överenskommelse om att du skulle få köpa hästen.

Slutsats

Utifrån din beskrivning så har hästägaren fel. Det var en del av avtalet att du skulle få köpa hästen och att ägaren nu drar sig ur affären är en giltig anledning till att häva det skriftliga avtalet er emellan. Om du kan bevisa er muntliga överenskommelse gäller inte avtalet längre. Mitt tips är att leta efter något som hjälper dig att bevisa er överenskommelse. Finns det sms-konversationer, mail eller någon annan som har hört er prata om detta? Lyft fram detta till hästägaren och försök nå en överenskommelse.

Hoppas att du fick svar på din fråga, du är varmt välkommen att höra av dig till Lawline igen med ytterligare funderingar!

Vänligen,

Alex Skepastianos
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1562)
2021-11-22 Tolkning av uppsägningsklausul
2021-11-20 Får man retuschera en modells bilder utan dennes samtycke?
2021-11-11 Hjälp att utforma bodelningsavtal
2021-11-10 Täcker framtidsfullmakten försäljning av lägenhet?

Alla besvarade frågor (97338)