Vilken uppsägningstid gäller när skriftligt hyresavtal saknas?

2017-12-18 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej!Jag hyrde ett hus under 2 års tid utan avtal eller uttalad uppsägningstid från hyresvärden. Vad gäller för uppsägning och utflyttning? Jag varslade hyresvärden om flytt och att jag betalar hyra för den som jag bor där vilket var en vecka.
SVAR

Hej!

Tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline. Om du vill att jag ska vidareutveckla svaret är du välkommen att publicera en kommentar eller mejla marcus.backstrom@hotmail.com.

I ditt fall kan antingen lagen om uthyrning av egen bostad ("privatuthyrningslagen") eller 12 kap. jordabalken (populärt kallad "hyreslagen") bli tillämplig. Privatuthyrningslagen gäller om hyresvärden inte hyr ut mer än ett objekt och det uthyrda objektet är en privatbostad.

Enligt 3 § privatuthyrningslagen är uppsägningstiden en månad för hyresgästen, oavsett vad som blivit avtalat muntligen eller skriftligen. Är det istället hyreslagen som ska användas gäller tre månaders uppsägningstid enligt 5 §.

Jag kan därmed konstatera att du åtminstone, om hyresvärden kräver det, måste betala en hel månadshyra. Om uppsägningen gjorts idag ska hyra betalas till antingen 31 januari eller 31 mars (beroende på vilken lag som gäller). Det säger dock sig självt att hyresvärden har rätt att bortse ifrån uppsägningstiden och låta dig behålla pengarna (eftersom det i sådana fall bara är till din fördel).

Med vänlig hälsning,
Marcus Bäckström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2110)
2021-12-05 Kan hyreskontrakt sägas upp p.g.a. förändrad inkomst?
2021-12-03 Vad gäller vid byte av hyresvärd när hyresvärden är privatperson?
2021-12-01 Rökning i lägenhet och på uteplats
2021-12-01 Vad kan man göra åt störande grannar i en hyresrätt?

Alla besvarade frågor (97676)