Vilken uppsägningstid gäller när skriftligt hyresavtal saknas?

Hej!

Jag hyrde ett hus under 2 års tid utan avtal eller uttalad uppsägningstid från hyresvärden. Vad gäller för uppsägning och utflyttning? Jag varslade hyresvärden om flytt och att jag betalar hyra för den som jag bor där vilket var en vecka.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline. Om du vill att jag ska vidareutveckla svaret är du välkommen att publicera en kommentar eller mejla marcus.backstrom@hotmail.com.

I ditt fall kan antingen lagen om uthyrning av egen bostad ("privatuthyrningslagen") eller 12 kap. jordabalken (populärt kallad "hyreslagen") bli tillämplig. Privatuthyrningslagen gäller om hyresvärden inte hyr ut mer än ett objekt och det uthyrda objektet är en privatbostad.

Enligt 3 § privatuthyrningslagen är uppsägningstiden en månad för hyresgästen, oavsett vad som blivit avtalat muntligen eller skriftligen. Är det istället hyreslagen som ska användas gäller tre månaders uppsägningstid enligt 5 §.

Jag kan därmed konstatera att du åtminstone, om hyresvärden kräver det, måste betala en hel månadshyra. Om uppsägningen gjorts idag ska hyra betalas till antingen 31 januari eller 31 mars (beroende på vilken lag som gäller). Det säger dock sig självt att hyresvärden har rätt att bortse ifrån uppsägningstiden och låta dig behålla pengarna (eftersom det i sådana fall bara är till din fördel).

Med vänlig hälsning,
Marcus BäckströmRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000