Vilken uppsägningstid blir det om jag säger upp mitt hyresavtal i förtid?

2017-09-26 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej, Jag har ett hyreskontakt som det ej finns en uppsägning tid skrivet i och jag vill nu flytta innan hyreskontraktet gått ut då vi satt ett slut datum. Vad är det som gäller då? Behöver jag betala för den sista tiden kvar eller gäller det 1 månads uppsägningstid?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du nämner inte vilken typ av bostad du hyr men du nämner ett ”slutdatum”. I mitt svar förutsätter jag därför att du har ett hyreskontrakt på bestämd tid för en bostad (hyresrätt). Ska du säga upp ditt hyresavtal i förtid blir då uppsägningstiden tre månader och du är skyldig att betala hyra under hela uppsägningstiden till dess att du flyttar ut men inte för den resterande tiden i hyreskontraktet.

Det finns ett undantag från huvudregeln om att hyresavtal på bestämd tid inte kan sägas upp i förtid

Om man ingått ett hyresavtal på bestämd tid är huvudregeln att man är bunden av avtalet under hela hyrestiden. Det innebär att man normalt sett inte har någon rätt att säga upp avtalet i förtid om inte hyresvärden går med på det. När man hyr en bostad så finns det dock ett undantag från denna regel som innebär att hyresgästen alltid har rätt att säga upp hyresavtalet i förtid men då gäller tre månaders uppsägningstid (12 kap 5 § 1 st Jordabalken).

Du behöver endast betala hyran under uppsägningstiden

Hyresgästens absolut viktigaste skyldighet är att betala hyran. Detta gäller även under uppsägningstiden och du kan därför inte sluta betala hyran förrän uppsägningstiden löpt ut och du flyttat därifrån. Men du behöver alltså inte betala något mer efter att uppsägningstiden löpt ut.

Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?

Då kan du använda dig av någon av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här http://www.lawline.se/ask_a_question

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här http://www.lawline.se/ask_a_question

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Johanna Matsdotter
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1583)
2021-07-26 Hyresvärden har sagt upp avtalet innan tillträdet har skett
2021-07-25 Rätten att veta sina hyresvillkor
2021-07-23 Hur lång uppsägningstid har jag då jag hyr ett radhus av en privatperson?
2021-07-13 Kan du säga upp din hyresgäst för att den har fört sig illa och skrämt andra hyresgäster?

Alla besvarade frågor (94235)