Vilken sambo har rätt att behålla hyresrätt?

FRÅGA
Har varit sambo i sex år och nu vill min sambo separera. Vi flyttade in i hyresrätten tillsammans bodde även ihop i en tidigare hyresrätt. Han står på kontraktet. Hans dotter har fyllt 18 så inga minderåriga barn. Han säger att jag måste flytta för att han står på kontraktet och inte jag. Stämmer det. I princip är allt bohag mitt och dessutom har han ett fritisdboenne som han bor mer eller mindre permanent på. Han är pensionär men inte jag.Jag studerar sedan ett år tbx och har både studiestöd och studielån. Snälla hjälp mig med vad som gäller
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du skriver att ni gemensamt flyttade in i lägenheten jag utgår därför ifrån att syftet var att den skulle användas för gemensamt bruk. Den utgör således samboegendom enligt 3 § sambolagen. Då ett samboförhållande tar slut ska samboegendomen delas upp och den som har störst behov av att behålla den gemensamma bostaden har rätt att få behålla den enligt 16 § 2 st .Den sambo som behöver bostaden mest kan få ta över den vid samboförhållandets slut. Det verkar som att er sambo har någon annan stans att bo, men att er ekonomiska situation i övrigt är likvärdig. Din sambo har en dotter som är 18 år och alltså myndig, bor hon emellertid fortfarande hemma talar detta starkt för att det är er sambo som har starkast skäl att få behålla lägenheten. Det finns alltså inget klart svar på frågan vem som får behålla lägenheten, men att din sambo är den som står på kontraktet har ingen avgörande betydelse i ditt fall.

Här kan en bodelningsförrättare utses av behörig tingsrätt som kan göra avvägningen åt er. Viktigt att komma ihåg är att om du vinner rätt till hyresrätten så måste hyresvärden fortfarande godkänna dig som ny hyresgäst enligt 12 kap 33 § 2 st Jordabalken.

Om du har några ytterligare frågor ber jag dig att återkomma!

Vänligen,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2967)
2021-07-31 Bil utgör inte samboegendom - ej föremål för bodelning
2021-07-31 Bodelning av samboegendom
2021-07-31 Utgör ett nybygge på en tomt samboegendom?
2021-07-31 Vad ska ingå i ett samboavtal?

Alla besvarade frågor (94587)