Vilken sambo får lägenheten?

FRÅGA
Min sambo ägde bostadsrätt innan jag flyttade in. Han köpte den som bostad för oss att bo tillsamman och mina barn. Först vi bott särbo och han ägde en tvåa lägenhet. Sedan har vi stämt oss att bo tillsamman därefter köpte han en större lägenhet. Om vi separerar har jag rätt till lägenheten? Jag har två barn 13 och 17 år gamla. Dom är skrivna hos oss.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om sambor och deras egendom finner man i Sambolagen (SamboL).

Det går i särskilda fall att överta den gemensamma bostaden, men om samborna inte har några gemensamma barn måste det vara synnerliga skäl som talar för det (22 § SamboL). Synnerliga skäl är ett mycket högt krav och det är svårt att på förhand avgöra om det är uppfyllt.

Om ni separerar ska det dock göras en bodelning där ni ska dela på all er samboegendom efter era enskilda skulder dragits av från er samboegendom. Den gemensamma bostaden utgör samboegendom eftersom den köptes för gemensamt bruk (3 § SamboL). Det innebär att även om det inte är troligt att du får lägenheten i sig kan du kanske få en del av dess värde vid en eventuell separation.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Carl Lohmander
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2548)
2020-02-18 Köpa lägenhet som kan bli samboegendom?
2020-02-17 Har min sambo rätt till min bostadsrätt?
2020-02-17 Kan vår dotters kille få rätt till hälften av lägenheten om de separerar, trots att vi är delägare i den?
2020-02-17 Ska lägenhet som en sambo äger delas lika vid bodelning?

Alla besvarade frågor (77172)