Vilken preskriptionstid gäller vid sexuellt tvång?

FRÅGA
Vid ett flertal tillfällen för ett par år sedan tvingade min då för närvarande pojkvän mig att spela in sexuella filmer på mig själv och skicka till honom för att han sedan skulle kunna använda dessa emot mig, samt tvingat mig till andra sexuella handlingar under hot etcetera, hur länge efter kan man anmäla såna händelser?Har bevis i form av smskonversationer gällande detta från att han tvingat mig skicka, till att jag skickat, samt om övergreppen?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du undrar vilken preskriptionstid som gäller vid brottet sexuellt tvång.

De händelser du beskriver skulle förmodligen klassas som sexuellt tvång. Sexuellt tvång innebär att en person genom olaga tvång förmår en person att företa eller tåla en sexuell handling. (6 kap. 2 § BrB) Med olaga tvång avses att en person genom misshandel eller genom annan typ av våld eller genom hot om brottslig gärning tvingar annan att tåla eller utföra en handling (4 kap. 4 § BrB).

Preskriptionstiden för sexuellt tvång är fem år och för grovt sexuellt tvång tio år. Detta innebär att åtal kan veckas inom fem år, alternativt tio år, efter det att brottet begåtts, beroende på om brottet är att anses som sexuellt tvång av normalgraden eller grovt sexuellt tvång.

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Lawline!

Vänligen,

Emma Bergman
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AA49Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-02 13:38
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sexualbrott, 6 kap. BrB (249)
2019-09-10 Är det någonsin lagligt för en artonåring att ha sex med en fjortonåring?
2019-09-08 Var går gränsen för blottning och hur får jag någon att sluta blotta sig?
2019-09-04 Hur hittar jag äldre versioner av en lag?
2019-08-31 Vilken preskriptionstid gäller vid sexuellt tvång?

Alla besvarade frågor (72856)