Samtycke, frivillighet och sexuella handlingar vid sömn
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Sexuellt övergrepp kan ses som ett alternativt brott till våldtäkt när handlingen inte når upp till kraven för våldtäkt: i den mån en handling inte kan falla in under den sexuella handlingen för våldtäkt så ska det ses som ett sexuellt övergrepp (6 kap. 2 § brottsbalken). Jag kommer därmed att besvara din fråga med utgångspunkt i bestämmelsen om våldtäkt, 6 kap. 1 § brottsbalken.
Frivillighet
Den som, med en person som inte deltar frivilligt, genomför ett vaginalt, analt eller oralt samlag eller en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt. Bestämmelsen bygger på tanken att varje individ ska ha rätt till sexuell integritet och sexuellt självbestämmande. En person som deltar frivilligt i ett samlag eller en annan sexuell handling har av fri vilja bestämt sig för att delta i någon form, mer eller mindre aktivt eller passivt. Frivilligheten ska bedömas vid tidpunkten då den sexuella handlingen utförs. Ett uttalande i förväg av en person att han eller hon vill delta i en sexuell handling innebär inte att en senare genomförd sexuell handling anses vara frivillig (se prop. 2017/18:177 s. 79). Det frivilliga deltagandet måste såtillvida föreligga under hela den sexuella handlingen.
Särskilt utsatt situation
I paragrafens första stycket uppräknas under punkterna 1-3 omständigheter som innebär att en person aldrig kan anses delta frivilligt. Enligt punkt 2 omfattas fall där personen befinner sig i en särskilt utsatt situation – exempelvis när personen sover. Ett uttryckt val att delta i en sexuell handling är inte frivilligt om personen i fråga inte är kapabel att ge uttryck för sin egen vilja på grund av att han eller hon befunnit sig i en särskilt utsatt situation.
En sovande person kan varken uttrycka ett samtycke i stunden eller ge ett viss giltigt samtycke i förväg. Däremot framgår det av lagförarbetena att det kan finnas ett visst utrymme för att betrakta vissa sexuella handlingar riktade mot en sovande person som tillåtna. Det gäller i synnerhet inom nära relationer där det inte är främmande att väcka sin partner med sexuella närmanden (se prop. 2017/18:177). Trots att en klar utgångspunkt är att det ska anses otillbörligt att i sexuellt syfte närma sig en person som sover bör det finnas ett visst utrymme för att bedöma sexuella handlingar som riktar sig mot en sovande person som tillåtna.
Att väcka en partner med sexuella närmanden kan, under vissa förutsättningar och särskilda omständigheter, inte anses utgöra en brottslig gärning. Jag hoppas att du har fått ett tydligt och klargörande svar!
Med vänliga hälsningar,